Information
Läs allt du behöver veta om oss..
Läs allt du behöver veta om oss..
Visste du..
Att Alcatraz är en gammal fabrik byggd på 1700-talet.
Vackert belägen på en ö i Dalslands Kanal som skapar ett stort sjösystem, vilket gör detta till ett unikt område för vattensportentusiaster.
Alcatraz ligger centralt på väg 172 från Bengtsfors till Årjäng, precis vid gränsen mellan Dalsland (Västra Götaland) och Värmland.
Fabriken som hette ”Gustavsfors Bruk” byggdes 1747 för metallindustrin, som senare omvandlades till papperstillverkning.
Byggnaden har använts för olika ändamål under åren, men under de senaste 20 åren har denna fabrik varit bättre känd som ”Alcatraz”.
Alcatraz är ett utomhuscenter med många möjligheter:
Förutom det stora antalet kanoter som kan hyras, kan du också hyra kajaker, fiskekajaker, fiske-/motorbåtar och mountainbikes.
Under högsäsong erbjuder Alcatraz även guidade aktiviteter som klättring, pilbågsskytte, flottebygge och ”bush walk”.
Du kan bo på campingplatsen, vandrarhemmet eller i lägenheten.
Under restaurangens öppettider kan du äta en god hemlagad pizza, grillmat på ”gourmet” eller välja en av måltiderna med genuin Dalslandsvilt, t.ex. älgburgare!
En extra service som kan bokas är kanottransporten. Så du kan börja eller avsluta din kanot-/kajakäventyr var du vill!
But be careful! Alcatraz will conquer your heart…
År 2006 flyttade Bert och Ciska Knuivers till Sverige för att följa sin dröm.
7 år senare kom dottern Nathalie och svärsonen Jonathan också till Sverige för att leva ett äventyrligt liv och vara en del av den vackra naturen som omger dem.
Alcatraz har växt mer och mer för varje år och har blivit ett välkänt namn för många. Bert och Ciska drev företaget till toppen och där har de nu beslutat att lämna företaget för att gå i pension. Men Alcatraz har också tagit deras hjärta, så de kommer alltid att vara i närheten.
Tillsammans är vi glada att göra det lilla extra för att kunna ge våra gäster den semester de drömmer om!
Sverige är ett av Europas största länder. Med en yta på 449 964 kvadratkilometer är Sverige ungefär elva gånger större än Nederländerna. Från norr till söder är landet 1574 kilometer långt, den största bredden är 500 kilometer. I väster gränsar Sverige till Norge, i norr till Finland. Gränsen med Norge är 1643 kilometer lång, med Finland 536 kilometer. I sydväst gränsar Sverige till Skagerrak och Kattegatt och i öster till Östersjön och Bottenviken. Österut ligger öarna Öland och Gotland. Kustlinjen är 2500 kilometer lång, inklusive vikar till och med 7500 kilometer.
Av historiska skäl delas Sverige upp i tre områden: södra, centrala och norra Sverige. Syd är det tätast befolkade området. Centrala Svealand är det historiska hjärtat av Sverige. Norra Sverige och Norrland täcker den största delen av Sverige och är också den minst tätbefolkade. I den ogästvänliga delen av Norrland bor samer med sina renhjordar. Denna del är dock en viktig region för industrin på grund av dess mineralrika natur.
Sverige har många sjöar, varav några är bland de största i Europa (som Vänern eller Vättern och Mälaren). Utmed östkusten finns det otaliga klippöar (skärgårdar), delvis täckta, vissa är helt kala. Skärgårdsområdet är en populär semesterort. Den övervägande platta södra kusten har några platser med sandstränder. Det totala antalet svenska öar uppskattas till 150 000.
En lång bergskedja i nordväst sträcker sig längs gränsen till Norge. Denna kedja är inte hög, i genomsnitt 1200 meter. Den högsta toppen är Kebnekaise, som är 2123 meter hög, väster om Kiruna, Äpartjåkko skulle vara 27 meter högre. Typiskt för landet är de långa kullerstensryggarna, varav vissa ligger bredvid varandra, de flesta täckta av skogar. Totalt är 58 procent av den svenska marken täckt av skogar. Från bergen sträcker sig landskapet från norska-svenska gränsen till Östersjön. I denna riktning rinner också de flesta floder. Södra Sverige är mjukt sluttande och täckt av skogar, ängar och fält. Det sluttande centrala Sverige har skogar och sjöar, men mindre mark. Det karga norra Sverige har berg, kärr och vidsträckta skogar.
Större delen av Sverige har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och behagligt varma somrar. Det finns dock stora skillnader, eftersom Sverige sträcker sig från 55 till 69 grader nordlig bredd.
Den södra delen av landet har ett maritimt klimat, med generellt milda och fuktiga väderförhållanden. Under inflytande av den varma Golfströmmen, som löper längs västkusten, är det relativt varmare än på andra platser på samma latitud. Sommaren är lika varm som i Västeuropa. Tack vare Golfströmmen är den genomsnittliga sommartemperaturen fyra grader högre än i Nederländerna.
Centrala Sverige har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar. Hamnarna vid Bottenhavet fryser i de ofta hårda vintrarna. Sommarmånaderna (juni-augusti) är ganska varma, med en genomsnittlig dagstemperatur på 18 grader Celsius i Stockholm.
Ungefär en sjundedel av Sverige ligger norr om polcirkeln. Detta leder tillsammans med den bergiga terrängen till att vintertemperaturen i norr är låg.
Vintern börjar i slutet av september och temperaturen kan sjunka till -40 grader Celsius, men eftersom luften är torr och vinden ofta saknas, är kylan tolerabel. På sommaren skiner solen (nästan) dygnet runt och temperaturen når mycket bekväma höjder.
Ungefär en sjundedel av Sverige ligger norr om polcirkeln. Detta tillsammans med den bergiga terrängen gör att vintertemperaturen i norr är låg.
Vintern börjar i slutet av september och temperaturen kan sjunka till -40 grader Celsius, men eftersom luften är torr och vinden ofta saknas är kylan tolererbar. På sommaren skiner solen (nästan) dygnet runt och temperaturen når mycket behagliga höjder.
Alla har rätt att njuta av den svenska naturen. Den svenska allemansrätten är generös, men kräver å andra sidan omdöme och ansvar från besökare. Den svenska allemansrätten innebär frihet för alla. Bara missbruka inte denna rättighet. Du får inte skada miljön eller skada djur på något sätt och du måste respektera markägarna och andra människor.
På grund av skyddet för vilda djur måste alla hundar hållas i koppel under perioden 1 mars – 20 augusti.
Du kan promenera, cykla, rida, åka skidor, etc. i naturen, men skada inte växter, områden med ung bestånd eller andra känsliga områden.
Du måste respektera människors privata områden genom att inte gå in på privata områden utan ägarens tillstånd.
Stör inte eller förstör, det är huvudprincipen för svenska allemansrätten.
Du kan tälta en natt på mark som inte används för jordbruksändamål, såvida den inte ligger precis bredvid ett hus. Be om markägarens tillstånd om du vill tälta med en grupp. Lämna inget skräp efter dig.
Du kan göra upp en eld om det är möjligt, gör det inte på kal klippa eftersom den kan spricka och orsaka permanent skada. Om det är förbjudet att göra upp eld gäller detta för varje öppen eld. Detta gäller ofta i nationalparker och skyddade områden.
Du kan plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter, som alla orkidétyper, är skyddade.
Du kan köra en snöskoter om det inte finns någon risk för att skada känsliga områden eller planteringar.
Islands och holmar
Sjöar
Kilometer kustlinje
Toppmaror över 1 000 meter i höjd
Kilometer markerade vandringsleder